İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı davasında karar

İstanbul’un Beyoğlu ilçesi İstiklal Caddesi’nde meydana gelen ve 6 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıya ilişkin davada yaklaşık 2 yıl sonra karar çıktı. Bombalı çantayı bırakan Suriye uyruklu Ahlam Albashır, 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile bin 794 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Beyoğlu’nda 13 Kasım 2022’de terör örgütü PKK/YPG tarafından verilen talimatla İstiklal Caddesi’ne bırakılan bombanın patlaması sonucu 6 kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin 15’i tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, aralarında bombayı bırakan Ahlam Albashır’ın da bulunduğu 5 tutuklu sanık ile avukatları katıldı. Bazı tutuklu sanıklar ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Duruşmada, tutuklu sanıklardan Fatma Berkel, Ferhat Habeş, Ahmed Carkes ve Ammar Jarkas’e ek savunma hakkı verildi.

Sanık Berkel, savunmasında patlamanın olduğu dönem hamile olduğunu ve psikolojisinin iyi olmadığını iddia ederek, “Tek sorduğum şey, ‘Neden buraya geldiniz?’ oldu. Bana ‘Biz buraya yaşamaya geldik, tutunamazsak dışarıya çıkacağız.’ dedi. Aramızda geçen konuşma bundan ibaret. Bunları hiç tanımıyorum, beraatimi istiyorum.” dedi.

KENDİMİ SAVUNMAYACAĞIM, VERECEĞİNİZ HERHANGİ BİR CEZAYI KABUL EDİYORUM”

Mahkeme başkanı davada karar açıklanacağını belirterek, sanıklara son sözünü sordu.

Sanık Ahlam Albashır son sözünde, “Kendimi savunmayacağım. Bu olan patlama ve vefat edenlerden dolayı bana vereceğiniz herhangi bir cezayı kabul ediyorum. Ammar Carkes’in hiçbir şeyden haberi yoktur. Benim ailemin vefat ettiğini biliyor ama ailem yaşıyor. Ahmed Carkes’in telefonu kırdığında hiçbir şeyden haberi yoktu. Ahmad Haj Hasan’ın da evinde 3 gün kaldım. Tanışıklığımız atölyeden kaynaklanıyor. Bayan olduğumdan atölyede kalmama razı olmadı. Evine davet etti. Ferhat Habeş ve Fatma Berkel’i sadece evde gördüm. Sayın başkanla baş başa konuşmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Diğer sanıklar da saldırıyla ilgilerinin bulunmadığını öne sürerek, tahliyelerine ve beraatlerine karar verilmesini istedi.

7 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Ahlam Albashır’ı “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme” ve “tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme” suçlarından 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Heyet, sanık Albashır’a ayrıca 99 kez “kasten öldürmeye teşebbüs” ve “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi” suçlarından da toplamda bin 794 yıl hapis cezası ile 22 bin lira adli para cezası verdi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp İhbar Hattı
Merhaba ;
Nasıl yardımcı olabilirim?