Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak’a 13 yıl sonra resmi ziyaret gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin ilk ayağında Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile görüştü. Bu toplantıda Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı. Sudani ile ortak basın toplantısında konuşan Cuhurbaşkanı Edoğan, iki ülkenin terör örgütü PKK’ya karşı ortak hareket edeceğini söyledi. Erdoğan, Irak’taki temasları kapsamında Bağdat’taki programlarını tamamlayarak geldiği Erbil’de törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve beraberlerindeki heyetle Erbil’de görüştü. Erdoğan, Bağdat ve Erbil’deki temaslarını tamamlamasının ardından Türkiye’ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı RecepTayyipErdoğan, Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Erdoğan, beraberinde bakanların da yer aldığı heyetle birlikte Bağdat’a vardı. Günübirlik ziyaretin ikinci durağı ise Erbil oldu.
13 yıl sonra yapılan kritik ziyaretin ana gündem maddesi terörle mücadelede işbirliği.
Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Irak’taki ziyarete katılıyor

ERDOĞAN, IRAK CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı.
Törenin ardından Bağdat Sarayı’na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi.
REŞİD İLE GÖRÜŞMEDE GAZZE VE TERÖRLE MÜCADELE ELE ALINDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi.
İki liderin görüşmesinde Türkiye Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu da belirtti.
Gazze’deki İsrail zulmünü durdurmak için çabaların devam ettiğini, Müslüman ülkelerin bu süreçte birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini de söyledi.
Sudani ise terörle mücadelede ortak çalışmanın önemine değindi.
Irak Cumhurbaşkanı ayrıca iklim değişikliği ve su kriziyle mücadelenin önemine de vurgu yaptı.
Görüşmenin ardından Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması imzalandı.
kullandı.
Su sorunu konusuna da değinen Erdoğan, Irak’ın yaşadığı iklim krizi ve kuraklığın, Türkiye’yi ve dünyayı da etkilediğini belirtti.

İSRAİL-İRAN EKSENİNDEKİ GELİŞMELER FİLİSTİN’DEKİ KATLİAMI GÖLGELİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir diğer önemli gündem maddesi olan Gazze’ye ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Gazze’de akan kanın durması için elimizden geleni yapıyoruz. İsrail’in Filsitin’de uyguladığı zulüm ve bunun bölgemize etkilerini ele aldık. İsrail-İran ekseninde yaşanan gelişmeler, Filistin’deki katliamı gölgelemektedir. Irak da olumsuz etkilenmektedir. Tüm tarafları gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınmaya çağırıyorum. Başkenti Doğu Kudüs olan Filsitin devletinin kurulması bölge barışının gereğidir.”

İKİNCİ DURAK ERBİL
Bağdat’taki programlarını tamamlayan Erdoğan, “TC-CAN” uçağı ile 20.15’te Erbil kentine geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani tarafından karşılandı.
Tören kıtasını selamlayan, Başkan Barzani ve Başbakan Barzani ile basın mensuplarına fotoğraf veren Erdoğan, daha sonra törende hazır bulunan IKBY heyeti ile selamlaştı.
Töreni ulusal ve uluslararası çok sayıda basın mensubu takip etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanından IKBY Başkanlık Sarayı’na hareket etti.

NEÇİRVAN BARZANİ VE MESRUR BARZANİ GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Irak’ın her geçen gün şiddetten uzaklaştığını görmenin memnuniyet verici olduğunu, PKK meselesinin artık gündemden çıkartılmasının vaktinin geldiğini, Türkiye’nin terörle mücadelede ortaya konan birlikteliğe önem verdiğini ve bunu ileri seviyeye taşıma kararlılığının bulunduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ile çok kapsamlı hukuki metinler imzalandığını ve bu işbirliği perspektifinin IKBY bölgesini de kapsadığını, Bağdat’ta imzalanan mutabakat zaptı ile dünyaya ilan edilen Kalkınma Yolu’nun bütün Irak’ın refah ve huzuruna hizmet edeceğini, Bağdat ve Erbil yönetimlerinin üçüncü tarafların müdahalesine imkan vermeden sağlıklı bir diyalog ve çalışma ilişkisi tesis etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin IKBY ile ticari ilişkileri ilerletme isteğini ortaya koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ovaköy-Fişhabur Hudut Kapısı’nın en kısa sürede açılması, Derecik-Zeti Hudut Kapısı’ndan araç geçişinin başlatılmasının önemli olduğunu belirtti.
Erdoğan, bölgedeki Türkmenlerin siyasi temsil başta olmak üzere haklarının ve çıkarlarının gözetileceğine inandığını da ifade etti

MESUT BARZANİ’Yİ KABUL ETTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erbil’deki temasları kapsamında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.IKBY Başkanlık Sarayı’ndaki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

