‘Geri bildirim vermekten yoruldum ne yapacağım?’ Sürekli sorular…

Çalıştığınız şirkette düzenli olarak geri bildirim veren bir pozisyonda çalışanlar, geri bildirimlerin aslında oldukça faydalı olduğunu bilirler. Belki de “çoğunlukla” faydalı demek gerek zira her şeyin aşırısı nasıl tat kaçırıyorsa geri bildirimler için de bu kaide geçerli.

Çalışanları ve işi daha iyi, daha verimli bir hale getiren ya da getirmesi beklenen önemli detaylardan biri geri bildirimler. Plaza dilinde kullanılan adıyla ‘feedback’ler bu işe yarıyor ancak sürekli geri bildirim vermek de yönetici pozisyonundakileri fazlasıyla zorluyor.

“Patronlarım ve ekibim sürekli benden geri bildirim istiyor. Baş başa toplantılarımızda ‘Neyi daha iyi yapabiliriz? Sana nasıl destek olabiliriz? Geliştirmemiz için ne gibi fikirlerin var?’ sorularına sürekli maruz kalıyorum. İşimde dikkatli ve iyi olduğumu söylemem gerek dolayısıyla her zaman bu sorulara bir cevap buluyorum. Fakat sürekli aynı sorularla karşılaşmak canımı sıkıyor…”

BİLİYORUZ AMA YAPMIYORUZ!

Bu sorunlu örnekte görülen temel ilke şu: Çalışanlar neyi geliştirmeleri gerektiklerini sürekli duyarlarsa nihayetinde söz konusu alanda gelişirler. Ancak bu mantık yürütmede ciddi bir boşluk bulunuyor. Sorunu biliyor olmamız harekete geçeceğimiz anlamına gelmiyor. Örneğin; iklim krizi…

Pek çok şirket yıl sonu yaklaşırken çalışanlarıyla performans değerlendirme toplantıları yapacak. Bunlar genelde tek taraflı, yöneticinin çalışanına geri bildirim verdiği toplantılar halinde geçiyor. Ancak devir değişiyor.

Temple Üniversitesi Fox School of Business’ta strateji bölümünde görev yapan Doç. Dr. Michael Rivera’nın araştırmasına göre, günümüzde şirketler sürekli, gerçek zamanlı ve 360 derecelik geri bildirimi teşvik eden kültürler yaratmaya odaklanıyor. Doç. Dr. Rivera şöyle diyor:

“Çalışanlar geri bildirim, koçluk ve gelişim programları için can atıyorlar ve pek çoğu bu imkanları bulamadıklarını düşünüyor.”

Neden böyle düşünüyorlar? Çünkü geri bildirim vermek zaman, dikkat ve eğitim gerektiriyor. Dahası kuruluşların karşılıklı güven ortamı ve sağlıklı psikolojik ortamlar yaratması gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak yakın zamanda bir araştırma yayınlayan Greenwich Üniversitesi’nden mesleki psikoloji alanında uzman Prof. Dr. Thomas Rhys Evans “Geniş organizasyon kültürünü uygun şekilde düzenlemeden destekleyici bir geri bildirim kültürüne sahip olamazsınız” diyor ve haritayı çiziyor:

“Kuruluşun nasıl çalıştığı, geri bildirimin ne sıklıkta iletildiği, nasıl çerçevelendiği ve nasıl iletildiği arasında uyum olması gerekir.”

Peki yukarıda sayılan ideal şartların dışında düzensizlik içinde aşırı geri bildirim vermek zorunda kalan çalışanlar, yöneticiler, patronlar ne yapacak?

SINIRLARI BELİRLEYİN

İlk olarak sınırları belirlemekte fayda var: Ekip üyelerinize, özellikle dijital ortamda artık anında geri bildirim sağlayamayacağınızı söyleyin. Bunun yerine, bireysel geri bildirim sağlamak için uygun ve makul bir ritim belirleyin. Örneğin, haftalık bire bir toplantılar şeklinde…

NEDEN GERİ BİLDİRİME İHTİYAÇ DUYUYORLAR?

İkinci olarak ise ekip üyelerinizin neden sürekli geri bildiriminize ihtiyaç duyduğunu kavramanız gerek. Belki çok iyi geri bildirimler veriyorsunuz, belki de güvence almaya muhtaç hissettikleri bir ortam oluşmuştur.

Bire bir görüşmelerinizde, güven aşılamak için özel bir noktaya değinmeyi deneyebilirsiniz. Yeteneklerine inandığınızı duymak, sizden sürekli onay istemelerini daha az olası hale getirebilir.

ÜSTÜMÜZE NE DİYECEĞİZ?

Sizden sürekli geri bildirim isteyen üstünüz ise bununla da başa çıkmanın bir yolu olabilir. Tavsiyeler çok değişiklik göstermeyecek. Sınırlarınızı yeniden müzakere edin, beklentileri buna göre belirleyin ve tavsiyelerinizi, gözlemlerinizi sunmak yerine şu soruları sormayı deneyin: “Geri bildirimi daha etkili hale getirmek için şirket olarak ne yapabiliriz? Ekip liderleri geri bildirimi eyleme nasıl dönüştürebilir?”

Geri bildirim vermek de almak da beceridir. Bunu öğrendikten sonra, daha az zaman harcayacak ve daha az zahmetli olacaklardır.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberde yer alan bilgilerin büyük kısmı Business Insider’da yayınlanan “I’m a middle manager, and everyone is constantly asking me for feedback. What can I do to combat feedback fatigue?” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Bunları da sevebilirsiniz

Whatsapp İhbar Hattı
Merhaba ;
Nasıl yardımcı olabilirim?