Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi çok farklı başladı! Peki neden?

Yakın gelecekte futbol tarihinin oyuncular bazındaki en büyük rekabeti geride kalacak. Bu gerçeğe her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Bu yaz yaşanan değişimler de aslında bunun habercisi. Cristiano Ronaldo artık Manchester United forması giyiyor. Lionel Messi’nin yeni adresi ise Paris Saint-Germain.

Yıllar boyu sergiledikleri performanslarla, girdikleri amansız rekabetle birbirlerini yükselten ve yine birbirlerini erişilmesi muhtemelen olanaksız bir mertebeye çıkaran Messi ve Ronaldo yeni maceralarına oldukça farklı başlangıçlar yaptı.

Bu farkın altında psikolojik ve taktiksel sebepler yatıyor olabilir. Hedef noktasında farklılıklar söz konusu olabilir. Sezonun daha çok başında olmamızın da mutlaka etkisi vardır. Peki bu süreci nasıl anlamlandırmak gerek?

YUVAYA DÖNÜŞ, YUVAYA VEDA…

Psikolojik faktörlerin başında “yuva” kavramı geliyor olabilir. İki ismin transferini birbirinden ayıran en temel nokta da bu. Lionel Messi, çocuk yaşta ayak bastığı Barcelona’ya neredeyse çeyrek asır sonra gözyaşları içinde veda etti. Cristiano Ronaldo ise zirveye çıktığı yere, evine döndü.

Her ne kadar PSG’de arkadaşları olsa da Messi bir bilinmeze, Ronaldo’da ise adeta ait olduğu yere gidiyordu. Ronaldo’nun futboldaki baba figürü olarak gördüğü ve çok derinden saygı duyduğu Sir Alex Ferguson bizzat devreye girmiş ve “Geri dön” demişti.

Profesyonel kariyerinde Barcelona ve Arjantin forması dışında forma giymeyen Messi ise 34’ünde bir garip transfer sürecinin ardından Paris’le imzalamış, ona “Gel” diyen Neymar olmuştu!

Neymar-Ferguson kıyaslama elbette abes olur, mübalağa payı da var ancak “yuva” detayı oldukça kritik. Bu psikolojik detayın ardından sahaya inmek lazım.

SAHADA ŞİMDİLİK RONALDO FARKI!

Lionel Messi, PSG formasıyla üç maçta 190 dakika forma giydi. Henüz gol veya asist kaydedemedi. Ronaldo’nun ise Manchester United formasıyla boş geçtiği maç olmadı. Üç maçta da ilk 11’de başladı. 252 dakika sahada kaldı, dört gol kaydetti.

Bu keskin farkta beklentiler de devreye giriyor. Premier League’de son şampiyonluğunu 2012-2013’te Sir Alex Ferguson’ın son senesinde yaşayan Kırmızı Şeytanlar o günden beri ezeli rakiplerinin hatta arada Leicester City’nin şampiyonluk turlarını izledi.

UNITED’IN HEDEFİ

Son şampiyonluğun ardından geçen dokuz sezonda 2 kez 2. olabildiler. Savunmasının merkezini Raphael Varane’la güçlendiren United, en ileri uca da Ronaldo’yu getirerek hedefini net bir şekilde ortaya koyuyor: Şampiyonluk!

Bu sebeple Ronaldo’nun derhal yapacağı etkiye çok büyük ihtiyaç duyan Ole Gunnar Solskjaer beklentisine karşılık buldu. Paris cephesinde ise durum çok farklı.

Messi sahada olsun ya da olmasın PSG’nin Ligue 1’de şampiyon olması lazım. Mutlaka favori oldukları çok açık. Geçen sezon Lille karşısında yaşadıkları fiyaskonun ardından lig şampiyonluğunu bırakmaları pek mümkün gözükmüyor ama Messi’nin geliş amacı bu değil.

PSG’NİN HEDEFİ

Nasıl Sergio Ramos’un PSG’ye imza atmasının altında yatan hedef Ligue 1 şampiyonluğu değilse Messi’nin de geliş amacı bu değil. Hedef açık: Şampiyonlar Ligi!

Dolayısıyla Arjantinli yıldızı değerlendirirken Devler Ligi’ne hatta grup aşaması sonrasına bakmak daha doğru olacak sanki. PSG, Şampiyonlar Ligi’nde zafere ulaşırsa ve bu yolda Messi önemli bir katkı verirse transferin her paydaşı için yeterli olacaktır.

Bu şartlar altında Cristiano Ronaldo’nun neredeyse tüm maçlarda oynaması ve United yarışta yer bulacaksa nefes kesici bir istatistiğe ulaşması çok mümkün. Paris’in ise Messi’yi biraz daha ekonomik kullanmasını beklemek yanlış olmaz.

Aynı zamanda artık takımların her zamankinden daha fazla sistemler etrafında oyun şekillendirdiğini vurgulamak gerek. İki isim de bir noktada “retro” kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

RONALDO’NUN AVANTAJI

Burada avantajlı taraf ise Ronaldo. Olağanüstü kuvvetinin ve atletik kapasitesinin yanı sıra oyun bilgisiyle kendisini rahatlıkla bir santrfora eviren Portekizli, United’ın eksiğini de tamamlamış oldu ve hemen fark yarattı.

Messi ise zaman zaman geniş alanda ve yüksek tempoda oynayan PSG için en kilit parça olabilecek mi bilemiyoruz. Büyülü işler yapacağından hiç şüphe yok. Ancak pozisyon gereği Ronaldo kabaca geleni atıp devam edebilir. Eğer Lionel Messi “bir numara” olacak ise ipleri ona teslim etmeniz gerekecektir.

Tüm bu soru işaretleri bu sezonun en heyecan verici hikayesi boyunca yanıt bulacak. Bu günlerin tadını çıkarmak şart. İyi ki hala sahadalar, iyi ki hala yapacakları büyülü işleri merak ediyoruz.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*The New York Times, The Independent, The Ringer, Transfermarkt

Kaynak: Web Özel

Bunları da sevebilirsiniz

Whatsapp İhbar Hattı
Merhaba ;
Nasıl yardımcı olabilirim?