İngiltere’den tartışmalı karar! 12-15 yaş arası çocukların aşı olmasına karar verildi

İngiltere hükümetinin Baş Tıbbi Sorumlusu Chris Whitty, çocukları aşılamanın eğitimde yaşanan aksamayı azaltmak için önemli olacağını belirtti. Çocuklara şu an için tek doz Pfizer aşısının uygun olacağı ve yakında aşılamaya başlanmasının beklendiği duyuruldu. 

Ancak İngiltere’de aşı uzmanları 12-15 yaş arasındaki çocukların tamamı için bir koronavirüs aşısı yapılmasını önermediklerini ve nadir görülen miyokardinin uzun süreli etkilerini değerlendirmek için ihtiyatlı bir tutum sergilemeyi tercih ettiklerini ifade etmişlerdi. 

Pfizer aşısını olan bazı gençlerde genellikle hafif atlatılsa bile kalp iltihabı olarak bilinen miyokardi görüldüğüne dair raporlar yayımlanmıştı.

“FAYDASI ZARARINDAN ÇOK OLSA DA…”

Aşılama ve Bağışıklık Ortak Komitesi (JCVI) İngiltere’deki aşılama kampanyasına 18 yaş altı genç ve çocukların dahil edilip edilmemesi konusunda çekinceleri olduğu bildirmişti. JCVI, aşılamanın sağlığa faydalarının, bilinen potansiyel zararlardan daha fazla olmasına rağmen, faydasının şu anda 12 ila 15 yaşındaki çocukların aşılanmasını desteklemek için ‘çok küçük kabul edildiklerini’ açıklamıştı. 

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleyici Kurumu (MHRA) ise Pfizer/BioNTech aşısının 12-15 yaş arası gençlerde kullanılmasına onay verdi. Ancak hükümet, bu yaş grubunun aşılanması için JCVI’ın görüşünü baz alıyor.

JCVI bu kapsamda kronik kalp, akciğer ve karaciğer rahatsızlığı olan çocukların, sağlıklı çocuklara göre koronavirüse karşı çok daha büyük risk altında olduğunu açıkladı ve aşı programını özel durumu olan 200 bin çocuk ve genci kapsayacak şekilde genişletti.

Oxford/AstraZeneca’nın koronavirüs aşısını tasarlayan bilim insanlarından Prof. Dr. Dame Sarah Gilbert, kamuoyu önünde çocukların aşılanmasına karşı çıkmış, fazla doz aşıların küresel çağtaki virüsle savaşmaya yardım etmesi için ihtiyacı olan ülkelere gönderilmesi gerektiğini savunmuştu. 

Avrupa ve Amerika’da yaşlılar ve önceliği olan meslek grupları,orta yaş kesimden sonra, 12-18 yaş arası gençleri aşılama çalışmaları çoktan başladı.

TÜRKİYE’DE DE AŞI YAŞI 12’YE KADAR DÜŞTÜ

Türkiye Sağlık Bakanlığı aşılama programına 12 yaş üstü kronik hastalığı olanlar ile 15 yaş üstündeki tüm kişileri de dahil etti. Buna göre 15 yaş üstündeki herkes ve 12 yaş üstünde kronik hastalığı bulunanlar aşı randevusu alabilecek.

Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Japonya, Singapur, ABD, Çin, Kanada ve Filipinler’in yanı sıra 20 Avrupa ülkesi 12-18 yaş arası genç kesimi aşılamaya başladı ve birçok ülke de onay verme aşamasında bulunuyor.

Bilim insanları delta ve mu varyantı gibi Covid-19 türlerinin yaygınlaşması sonrası, virüsün genç ve çocuklara zarar vermese de, yaşı daha büyük olan kişilere bulaştırma riskinden dolayı bu yaş grubunda aşılama kampanyalarının hızlandırılması konusunda hemfikir.

Kaynak: Haber Global

Bunları da sevebilirsiniz

Whatsapp İhbar Hattı
Merhaba ;
Nasıl yardımcı olabilirim?