Sakın pandemide aldığınız ve daha sonra geri veremediğiniz kilolar için metabolizma hızınızın düşük olmasını suçlamayın. Yapılan yeni bir araştırmaya göre metabolizma hızının 30’lu yaşlardan sonra sanıldığı gibi yavaşlamaya geçmediğini ortaya koydu.
Araştırmaya katılan evrimsel antropolog Herman Pontzer, “İnsanların metabolizması hızı 20 yaşından 60 yaşına kadar hızlı bir şekilde çalışmaya devam eder” diyor.
Peki araştırmayı yapanlar bu sonuca nasıl vardı? Metabolizma insan vücudunun yemeği sindirip enerjiye çevirmesi sürecine verilen isim. Daha önce metabolizma hızı ve yaş arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar geniş bir insan grubunda yapılmadığı için kapsayıcı sonuçlar içermiyordu.
SON 40 YILIN ARAŞTIRMALARI İNCELENDİ…
Yeni araştırmada son 40 yıldaki metabolizma üzerine yapılmış çalışmalar incelendi yaşları 8 ila 95 arasında değişen 6 bin 400 kişi takip edildi. Araştırmaya göre insan metabolizması 1 yaşından itibaren her yıl bir öncekinden daha hızlı çalışmaya başlıyor. Fakat 20 yaşına geldiğinde metabolizma hızı yetişkin bir ile aynı seviyeye geliyor.
Araştırma yaşın metabolizmaya olan etkisinin ardından boy, yağ oranı ve cinsiyetin de metabolizma hızını nasıl etkilediğini inceledi.
60 yaşından sonra metabolizma hızında gözle görülür bir yavaşlama göze çarparken çalışmaya göre erkeklerin metabolizmasının kadınların metabolizmasından daha hızlı çalıştığı tezi de pek desteklenmiyor.
ÇARPICI ‘KADIN VE ERKEK’ DETAYI
Araştırmayı yürütenlerden Pontzer, “Erkeklerin gün içerisinde kadınlardan daha fazla kalori yakmasının sebebi daha kalıplı bir vücutları olması ve daha az yağa sahip olmaları” diyor. Pontzer’a göre aynı vücut yağı, boy ve kiloya sahip kadın ve erkeklerin metabolizma hızları aynı.
Peki yaşınız ilerledikçe daha zor kilo verdiğinizi düşünüyorsanız ne olacak? Araştırmaya göre bu mümkün ama sebebi metabolizma hızınızın yavaşlamasından ziyade yaşam şekliniz ve hormonlarınızdan kaynaklı olabilir.
Örneğin 40 yaşındaki birinin 20 yaşındaki haline göre toplu taşıma yerine daha çok kendi otomobilini kullanmış olduğu varsayılabilir. Peki metabolizma hızı artırılabilir mi? Araştırmayı yapanlara göre metabolizmanızı hızlandırmanızın yolu kafein, yeşil çay gibi ürünlerden geçmiyor. Pontzer’e göre dışarıdan alınacak herhangi bir besin ile metabolizma hızı değiştirilemez.
Peki ya spor yapmak? Bazı uzmanlara göre vücuttaki kas kütlesini artırmak metabolizma hızını hafif bir miktar artırabilir ama bu kayda değer bir artış olmaz.
Peki yıllar geçtikçe kilomuzu kontrol altına almak için ne yapacağız? Columbia Üniversitesi’nde obezite üzerine çalışmalar yapan Mary L. Rosser, “Sedenter yaşam, sağlıksız beslenme, stres, ruh sağlığı ve uyku bozuklukları kilo almanıza yol açar” diyor.
Yaş ilerledikçe kalıtımsal bozukluklar, kas kaybı ve hormonlar da kilo vermenize yardımcı olmayabilir. Ayrıca sağlıksız gıdaların reklamı her yıl daha fazla yapılmaya devam ediyor. Bu da yaş ‘aldıkça kilo veremiyorum’ hissini yaşamanıza sebep olabilir.
Rosser kadınların yaş aldıkça kilo vermelerinde zorlanmalarının sebeplerini ise metabolizma hızına değil hamilelik ve menopoz süreçlerine bağlıyor. Rosser çoğu kadının hamilelikte aldığı kiloları veremediğini çünkü yeme alışkanlıklarının da ona göre değiştiğini söylüyor.
MENAPOZ SÜRECİNDE…
Ayrıca menopoz sürecine giren kadınların eskisine oranla daha az östrojen salgıladığı ve daha çok progesteron hormonu salgıladıkları için vücutlarında daha fazla yağ tutabildikleri ifade ediliyor. Uzmanlara göre menopoz sonrası östrojen hormonu almak kilo almaya engel olmuyor.
Rosser, “Kadınların menopoz öncesi dönemde vücutlarının karın bölgelerinde yağ oranının artabileceğini söylüyor” diye konuştu.
Uzmanlara göre ilerleyen yaşlarda diyetin, spor ve beslenme üçgeni iyi bir şekilde kurulursa ve ekstra bir sağlık problemi yoksa kilo vermenin önünde bir engel bulunmuyor.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Washington Post’ta Cara Rosenbloom imzasıyla yayımlanan ‘Why scientists now say you can’t blame midlife weight gain on a slow metabolism’ isimli çalışmadan alınmıştır.
Kaynak: Haber Global