Masumlar Apartmanı’nda Gülben’in hastalığı ne? Tedavisi var mı?

TRT1’de yayınlanan Masumlar Apartmanı dizisi büyük ilgiyle izleniyor. Dizideki karakterlerin psikolojik rahatsızlıkları da izleyiciler tarafından merak kazandı. Özellikle son bölümlerde dikkat çeken Gülben isimli karakterin hastalığı araştırılıyor. Peki, Psikiyatr Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitabından uyarlanan Masumlar Apartmanı’nda Gülben’in hastalığı nedir?

GÜLBEN’İN HASTALIĞI NE?

Merve Dizdar’ın hayat verdiği Gülben karakteri, çekingen davranışlarıyla ilgi odağı oldu. Han’ın kardeşlerinden Gülben’in hastalığının obsesif bozukluk olduğu düşünülse de, ablası Safiye gibi aşırı obsesif tutum sergilemediği de gözlerden kaçmıyor. Diğer yandan Gülben’in sık sık altına kaçırması da, genellikle obsesif davranış sergileyen annelerin çocuklarında görülen bir davranış şekli olarak biliniyor. Altına kaçırma durumu, aşırı temizlik durumuna çocuğu verdiği tepkidir ve bilinçdışı davranış olarak yansır.

TEDAVİSİ VAR MI?

Gülben’in alt ıslatma (Enürezis) sorunu psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor. Alt ıslatma psikolojik sorunlardan kaynaklanıyorsa veya kendisi psikolojik ve sosyal sorunlara neden olmuşsa psikoterapi faydalıdır. 

YETİŞKİN YATAK ISLATMASI (ENÜREZİS NOKTURNA) VE NOKTÜRİ NEDİR?

Yetişkinlerde geceleri sık idrara çıkmanın yanı sıra yatak ıslatma sorununun, çocuklarda olduğundan daha farklı nedenleri vardır. Yetişkinler arasında yatak ıslatma enürezis nokturna olarak bilinir. Nedenleri farklı olabilir. Ancak, sık sık idrar yapmak, belirli hormonlarda değişiklikler, böbrek sorunları, hastalıklar veya ilaçlara reaksiyon olarak vücudun daha fazla idrar ürettiği anlamına gelebilir. Bu, enürezis nokturna (yatak ıslatma) veya noktüri olarak bilinen gece boyunca bir veya birçok kez tuvalete gitme ihtiyacına neden olabilir. Yaşlıların, geceleri bir veya iki defa idrara çıkması normaldir. 

Kaynak: Haber Global

Bunları da sevebilirsiniz

Whatsapp İhbar Hattı
Merhaba ;
Nasıl yardımcı olabilirim?