Pandeminin futbola vurduğu en büyük darbe, maçların seyircisiz oynanması oldu. Yeni sezonda taraftarların üzerinde esen hasret rüzgarları yerini vuslat meltemlerine bırakacaktı…
TFF, 11 Ağustos 2021 tarihinde “Müsabakalarda Uygulanacak Covid-19 Tedbirlerine İlişkin Talimat” başlığıyla bir talimat yayınlandı ve bu sezon maçların yüzde 50 kapasiteyle oynanacağını duyurdu. Deplasman tribünü olmayacak.
ANADOLU NASIL ETKİLENDİ?
Aşı olanlara statlara giriş serbest; henüz aşı olmamış kişiler ise negatif PCR testi getirmek zorunda. 12 Ekim’den itibaren ise statlara sadece aşı takvimini tamamlamış kişiler girebilecek. Peki bu düzenleme Anadolu kulüplerinin tribünlerini nasıl etkiledi?
Eskişehirspor Nefer Grubu’ndan Murat Diri, Göztepe Yalı Derneği Eski Başkanı Erdem Pehlivan ve uzun yıllardır Nalçacılar pankartının altında tribünde yer alan Konyaspor taraftarı Oktay, Haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtladı.
‘TRİBÜNE GİRMEK İÇİN AŞI OLANLARIN SAYISI O KADAR FAZLA Kİ…’
Öncelikle üç ismin de ortak görüşü, alınan tedbirlerin taraftarları aşı olmaya ittiği yönünde. Erdem Pehlivan düzenlemeyi “Uygulamanın bir caydırıcılığı var” diye yorumlarken Oktay ise kendisinden örnek veriyor:
“Ben aşı olmayacaktım. Biraz daha beklemek gibi bir niyetim vardı ancak maçlara girmek adına aşımı oldum. Tribüne girebilmek için aşı olanların sayısı o kadar fazla ki tahmin edemezsiniz.”
Murat Diri ise “Çok fazla arkadaşımız aşı zorunluluğu sonucunda aşı olmaya karar verdi. PCR her maç öncesi maddi olarak külfet olacağı için geçtiğimiz haftalarda aşı olmayan çoğu arkadaşımız aşı olmaya başladı” ifadelerini kullanıyor.
Lakin genel olarak uygulamadan bir memnuniyetsizlik söz konusu. Üç isim de yüzde 50 kapasitenin haricinde aşı ve PCR şartıyla taraftar sayılarında bir düşüş olduğunun altını çiziyor. Kombine satılamamasının ve yüzde 50 kapasitenin de ayrıca bilet fiyatlarına olumsuz etkisi vurgulanıyor.
İLETİŞİM PROBLEMİ: 14 GÜN…
Uygulamadaki bir iletişim problemi de dikkat çekiyor. Aşı veya PCR zorunluluğu getirildiğinde maçlara girebilmek için aşı olmayı tercih edenler 14 gün kuralı ile karşı karşıya kaldılar. Aslında aşının üzerinden en az 14 gün geçmesi gerektiği biliniyordu ancak duyurunun net olarak yapılmadığı öne sürülüyor.
Diri, “İkinci doz aşısını olan ama 14 günü dolduramayan veya diğer kriterlere uymayan bir çok arkadaşımız dışarıda kaldı” diyor. Pehlivan da aynı görüşte:
“Aşının üzerinden 14 gün geçmesi gerektiği net olarak ifade edilmeyince, bazı insanlar sezon başlamadan önce aşı olsalar da ilk iç saha maçını kaçırdılar.”
Elbette bu durum tribün atmosferini de etkiliyor. Oktay, “Konyaspor’u yense de yenilse de her koşulda destekledik, destekleriz. Bu düzenlemeye yaklaşımımız olumlu değil ancak elimizden bir şey gelmiyor” diyor.
Murat Diri ise “Düzenleme tribünlerimizin performansını olumsuz yönde etkiledi ama tüm bunlara rağmen, hatta 2. Lig’e düşmemize rağmen, Türkiye’de hafta sonu oynanan maçlarda en kalabalık 4. takım olduk” ifadelerini kullanıyor.
SOSYAL MESAFELİ ‘PINARBAŞI’ OLUR MU?
Futbola duyulan özlem ve taraftarların kulüplerine duydukları sevgi elbette ağır basıyor. Tribün atmosferini düşününce ise akıllarda bir soru işareti oluşuyor. Sosyal mesafeli bir “Pınarbaşı”, bir “Omuz omuza” mümkün mü? Erdem Pehlivan şöyle bir vurgu yapıyor:
“Sayı düştü ancak alınan tedbirin kişi üzerinde bir etkisi olmadı ki… Normalde birer boşluklu oturmak gerekiyor. İnsanlar içeri girerken yine aynı şekilde turnikelerde yığılmayla bekliyor. Tezahüratlar için öbek halinde toplanıyorsunuz.”
DENETİM SIKI
Üç ismin bir başka ortak fikri de denetlemelerin stat girişlerinde sıkı bir şekilde uygulandığı. Süper Lig ve 1. Lig maçlarında E-Bilet uygulaması üzerinden, 2. Lig ve 3. Lig maçlarında ise HES uygulaması üzerinden denetim yapılıyor.
Konyaspor taraftarı Oktay ise kulüp ismi vermeden bazı Anadolu kulüplerinin statlarında denetim zaafiyetleri yaşandığına dair iddialar duyduklarını ifade ediyor.
Pehlivan aynı zamanda PCR testlerinin sonuçlarının geç çıkmasıyla bazı taraftarların bilet bulamadıklarını, PCR sonuçlarının sisteme işlenmesinde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını da vurguluyor.
Murat Diri “Futbolun taraftar olmayınca ne kadar yavan olduğunu pandemi döneminde herkes gördü” diyor ve şöyle devam ediyor:
“İnsanların tribünlere gelmemesi için binlerce sebep zaten vardı üzerine bu kadar da bastırılmasını anlayamıyoruz.”
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel