PCR testleri tartışması! Güvenilir mi daha ucuz bir alternatif var mı?

Koronavirüs ile mücadelede toplumsal bağışıklığa ulaşmada bilinen en hızlı, en güvenilir ve en etkili yol aşılar. Hastalığın tespit edilmesi için ise sürecin başından bu yana PCR testleri uygulanmakta.

Daha doğrusu ilk başlarda antijen ve antikor testleriyle vücuttaki antikor ölçülüp hastalığa yakalanıp yakalanmadığınıza bakılıyordu ancak PCR testlerinin gelmesiyle hastalığı başında tespit etmek çok çok daha yüksek oranda mümkün oldu.

Şimdi ise PCR testleri, yeniden kritik bir rol oynayacak. 19 Ağustos akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası Covid-19’a karşı alınan yeni tedbirleri açıkladı. Buna göre aşı olmayan vatandaşlardan çeşitli alanlarda PCR testi istenecekti.

KLİMUD (Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği) Klinik Viroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Selma Gökahmetoğlu, PCR testlerine dair soruları yanıtladı: PCR testleri güvenilir mi? Daha hızlı ve daha ucuz bir yol var mı?

6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayacak olan okullarda, aşı olmamış öğretmen ve personelden haftada en az iki kez PCR testi yaptırması istenecek. Aşı olmayan üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanlarından da düzenli test yaptırmaları talep edilecek.

PCR TESTİ ZORUNLU…

Sadece eğitimde değil kamusal alanlarda da bu zorunluluk hayata geçiyor. Genelgeye göre konserler, sinema ve tiyatro gibi kalabalık etkinliklere katılacak olan aşı olmamış kişiler, PCR testi sunmak zorunda olacak.

Aynı zamanda uçakla veya otobüsle yapılacak olan şehirlerarası veya uluslararası yolculuklar öncesinde de aşı olmayanlardan PCR testi istenecek. Öğretmen ve öğrenciler için ücretsiz olması planlanan PCR testlerinin diğer vatandaşlar için ücretli olması bekleniyor. Ancak önce ilk soruya yanıt vererek başlamakta fayda var:

PCR testlerinin mümkün en güvenilir testler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gökahmetoğlu, “COVID-19’un laboratuvar tanısı PCR testi ile yapılmaktadır. Klinik olarak şüphelenilen hastalardan alınan örneklerde PCR testi çalışılmaktadır” diyor.

Belirtileri gösterip, birkaç PCR testinde dahi pozitif çıkmamasına rağmen, örneğin MR’da, tomografide Covid-19 tespit edilen örnekler görüyoruz. Akıllardaki sorulardan biri de bu durumların istisna olup olmadığı.

‘YETERLİ VİRÜS BULUNMADIĞINDAN…’

Aynı zamanda Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Gökahmetoğlu “Örneğin ne zaman alındığı, örneğin alınma şekli, örneğin transportu gibi birçok neden PCR testinin duyarlığını etkilemektedir” derken “Tomografide Covid-19 belirtileri gösteren ancak PCR testi negatif olan hastalarda virüs, akciğerlere yerleşmiş olabileceği için ve üst solunum yolunda testin saptayabileceği kadar yeterli virüs bulunmadığından ötürü PCR testi negatif sonuçlanabilir” ifadelerini kullanıyor.

Dünyada bazı ülkelerde kullanılan hızlı PCR testleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Gökahmetoğlu, “Hızlı PCR testlerinin maliyeti rutinde uygulanan PCR testine göre yüksektir, ancak avantajı ise daha kısa sürede sonuç vermesidir” diyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan laboratuvarlarda kullanılan testlerin maliyetinin düşük olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Gökahmetoğlu, daha ucuz ve daha hızlı bir yöntem olan antijen testlerinin ise DSÖ tarafından tanımlanan standartları eksiksiz olarak karşılamaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Gökahmetoğlu aynı zamanda Covid-19’dan korunmanın en etkili yolunun aşılar olduğunun da altını çiziyor. Bu PCR testi zorunluluğunun bir teşvik olduğu da aşikar. Genel olarak bu karar hakkında da yorum yapan Prof. Dr. Gökahmetoğlu şöyle dedi:

“Aşısız öğretmen, personel ve öğrencilere haftada en az iki kere PCR testi yapılması, maliyet-etkinlik ve performans-etkinlik açısından sıkıntılıdır. Pandemi başından beri laboratuvarlar ciddi bir örnek yükü altında, cihaz, malzeme ve personel yetersizliğine rağmen yüksek performansla çalışmaktadır.”

‘DAHA UYGUN OLAN ANTİJEN TESTLERİNE ÖNCELİK VERİLMELİ’

“Bu durum laboratuvarların hem iş yükünü arttıracak, hem sonuç verme sürelerini uzatacak” diyen Prof. Dr. Gökahmetoğlu, “Okullarda kısa aralıklarla tarama için kullanılması daha uygun olan antijen testlerinin önceliklendirilmesi ve pozitif sonuç alınan örneklerin PCR ile doğrulanması gerekmektedir” önerisinde bulunuyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Özel Haber

Bunları da sevebilirsiniz

Whatsapp İhbar Hattı
Merhaba ;
Nasıl yardımcı olabilirim?