Başka bir şirket size teklif yaptıysa patronunuza ne diyeceksiniz?

Uzun süredir iş yerinizden sıkıldınız ve bir gün aniden başka bir firmadan iş teklifi aldınız. Önce çok sevindiniz arkasından aklınıza şu geldi: Bunu patrona nasıl söyleyeceğim? Eğer diğer firmaya gitmek istiyorsanız patronla pazarlığa oturduğunuzda avantajlı olan sizsiniz. Terfi ve maaş zammı isteyebilirsiniz veya bazen evden çalışmayı talep edebilirsiniz.

Bu iyi senaryo. Kötü senaryoda ise patron size ‘yolun açık olsun’ diyebilir veya size kırılabilir ve ileriki iş hayatınızda bir şirketten kapıyı kötü kapatmış olarak ayrılırsınız.

Peki ayrılık görüşmelerinde riskleri minimize etmek için ne yapmalıyız? Yönetici koçu Michele Woodward’a göre eğer gelen teklif hayalinizdeki işin yüzde 80’ine yakınsa o zaman gidip patron ile konuşun.

Kendinize şu soruları sormalısınız: Şu anki iş yerimde eksik olan ne? Daha iyi bir mevki mi istiyorum? Maaşımdan mı memnun değilim? Geçmişte iş arkadaşlarınız bir teklif aldığında patronunuzun tavrı ne olmuştu? Ve gerçekten vazgeçilmez misiniz?

FİRMALAR KARŞISINDA GÜÇLÜLER

ABD’de pandemiden kaynaklı devlet yardımları yaşamak için basit de olsa bir seviye sağladığı için pek çok şirket çalıştıracak eleman bulamıyor. Bu sebepten ötürü ayrılmak isteyen çalışanın eli şu an için firmalar karşısında güçlü.

Kariyer danışmanı Victor Atlas Jr., “Şirketler iş verenlerine gidip, şirkette kalmaları için ikna etmeye çalışıyor. Şu an piyasada bir yetenek savaşı var” değerlendirmesinde bulunuyor.

Ayrılma görüşmesi yaparken kesin ifadeler kullanmamakta fayda var ama kafanızın karışık olduğunu da işverene hissettirmeniz gerekiyor. Size gelen teklife ve ‘miktara’ şaşırdığınızı söylemelisiniz.

‘SAKIN EVDEN ÇALIŞMA DEMEYİN’

Organize davranışlar üzerine çalışan Doktor Vanessa Bohns “İş yerinde kalma gibi bir niyetiniz varsa bunu da ifade etmekten çekinmeyin” diyor. Eğer karşı şirket size evden çalışma imkanı sunuyorsa patronunuza bu cazip geldiği için gitmek istediğinizi söylemeyin o zaman sizin konforunuza düşkün biri olduğunuzu düşünecek ve karşı bir teklif yapmak için imkanları zorlamayacaktır.

Ve kesinlikle ayrılık konuşmasını yüz yüze yapın. Doktor Bohns bir kişiden istediğinizi alma şansının yüz yüze görüşmede e-mail’den 34 kat daha fazla olduğunu söylüyor.

Tazminat konusunda çalışmalar yapan eski üst düzey yönetici David Buckmaster teklif şimdiki maaşınızdan yüzde 10 fazlaysa bunu iş yerine söylememenizi öneriyor. Buckmaster, “O zaman patronunuz ayrılmayacağınızı düşünür ve size bir karşı teklif gelmez” değerlendirmesinde bulunuyor.

YÜKSEK TEKLİFTEN KORKAN DA VAR

Bazen yüksek teklifler de insanların gözünü korkutabiliyor. Pazarlama alanında çalışan Angela Vega yılda 78 bin dolar kazanırken yılda 100 bin dolarlık bir iş teklifi aldığını ve bu teklifi kabul ederken çok düşündüğünü anlatıyor. Vega, “Acaba buna değer miyim? Gerçekten değseydim önceden biri bana bu parayı önerirdi gibi düşüncelere kapıldım” diyor.

Peki başka bir şirketten teklif aldıysanız nasıl bir görüşme yapmalısınız?

Mantıklı bir neden sunun:

Eğer şirkette kalmak istiyorsanız neden ayrılmayı düşündüğünüzü iyice anlatın ki mevcut koşullarınız iyileştirilebilsin. Eğer uzaktan çalışma için pazarlık yapıyorsanız evde daha üretken olduğunuzu vurgulayın.

Görüşmeyi basit tutun:

Buckmaster’a göre yöneticinizin çoğu zaman size zam yapacak gücü yoktur. Bunu bir üstüne iletecektir. O yüzden ücret talebinizi olabildiğince kısa bir sürede söyleyin ki o da cep telefonunda oyun oynamaya dalmasın.

Zamanlamaya dikkat edin:

İşinizde daha ilk altı ayınızdaysanız zam istemeyin.

Büyük resmi görün:

Pazarlık süreçlerinizde hem yeni bir şirketi tanımış olursunuz hem de kendi şirketinizi daha iyi tanırsınız. Bunu biraz da ağınızı genişletme fırsatı olarak düşünün.  

-Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Wall Street Journal’da Rachel Feintzeig imzasıyla yer alan ‘You’ve Got Another Job Offer. Here’s What to Tell Your Boss’ isimli makaleden alınmıştır.

Bunları da sevebilirsiniz

Whatsapp İhbar Hattı
Merhaba ;
Nasıl yardımcı olabilirim?