Avukatınızın bir robot olmasını ister miydiniz?

Joshua Browder, DoNotPay (ÖdemeYapma) adını verdiği uygulamasını tanıtırken şu ifadeyi kullanıyor: “Dünyanın ilk robot avukatı!” Bu çok iddialı bir cümle zira uygulamanın yaptığı şey “şimdilik” sizin yerinize dilekçe hazırlamak.

Yani şimdilik Browder’ın uygulamasını bir “arzuhâlci” olarak görmek daha doğru olacaktır. Ücret karşılığında dilekçe yazan, form dolduran hatta mektup yazan arzuhâlciler insanların bürokrasinin kurallı işleyişine -aslında doğal olarak- hakim olamamasını bir ticarete dönüştürmüş kişiler.

ARZUHÂL 2.0

Arzuhâlcilik gibi kıymetli, sorun çözen ancak eskisi kadar popüler olmayan bir mesleği, yeni bir yorumlama ile günümüz dünyasına entegre eden Joshua Browder’ın uygulaması şöyle çalışıyor:

Uygulamaya girip karşınızda sizi dinleyen mesajlaşma robotuna sorununuzu söylüyorsunuz. Mesela bu sorunların arasında tarafınıza kesilen bir trafik cezasına itiraz etmek de bulunuyor. Karşınızdaki robot sizin için derdinizi en iyi şekilde anlatabileceğiniz uygun cümleleri seçiyor.

Browder, “İnsanlar kendi cümleleriyle bir argüman üretebilirler ve bunu kağıda dökebilirler. Makine öğrenmesi modeliyle geliştirilen yazılım, argümanınızı yasal olarak en doğru şekilde ifade etmenize imkan tanır” diyor.

Şirketinin merkezi California’daki Silikon Vadisi’nde bulunan 24 yaşındaki Browder, şirketin temelini henüz 18 yaşında Londra’da attığını söylüyor:

“Londra’nın kuzeyindeki Hendon’da ergenlik günlerimde çok kötü bir sürücüydüm. Yüksek bedelli bir sürü park cezası alıyordum ve henüz lisede olduğum için cezaları ödemeye param yetmiyordu.”

‘150 BİN ABONE’

Bir süre sonra aynı metni kopyalayıp yapıştırmaktansa bunun için bir yazılım geliştirmeye karar vermiş. “Söylenecek doğru şeyleri biliyorsanız zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz” diyen Browder, 2015’te uygulamanın ilk versiyonunu yapmış. Pandemi sürecinde kullanıcı patlaması yaşadıklarını ifade eden genç girişimci 150 bin ücretli aboneye sahip olduklarını belirtiyor.

Sigorta yazışmaları, vize başvuruları, bir işletmeye veya yerel makama şikayet mektupları, geri almak istediğiniz tatil bedeli, spor salonu üyelik iptali gibi işlerde uygulama başarıyla yardımcı oluyor.

“İnsan avukatların” yapay zekanın kendi alanlarına gireceğinden korktuğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Pek çok avukat, dava dosyasını hızlı bir biçimde tarayabilmek ve karmaşık belgeleri sıralamak için yazılımlara başvurmakta.

Londra merkezli bir hukuk bürosu olan The 36 Group’un ceza avukatlarından Sally Hobson, yakın zamanda böyle bir yazılım kullandı. Karmaşık bir cinayet davasında yer alan 10 bini aşkın belgeyi yapay zeka sayesinde analiz etti. Yazılım bu görevi normal bir insandan dört hafta daha hızlı yaptı ve süreçte 50 bin Pound’luk tasarruf sağlandı.

Hobson’ın kullandığı yazılımı yapan Luminance’ın CEO’su Eleanor Weaver, yardım için yapay zekayı kullanan avukatların artık bir norm haline geldiğini ve kullanmayanların şaşkınlık yarattığını söylüyor. Weaver, Luminance’ın 80 dilde çalıştığını ve 55 ülkede hizmet veren uygulamanın 300’den fazla hukuk firması tarafından kullanıldığını belirtiyor.

DAHA GELİŞMİŞİ VAR!

Bir başka ve daha gelişmiş bir uygulamanın merkezi ise İsrail’de. Laurence Lieberman’ın yönettiği Taylor Wessing adlı hukuk bürosu İsrail menşeli Litigate adlı uygulamayı kullanıyor.

Uygulamaya dava özetinizi ve savunmanızı yüklüyorsunuz. O da kilit noktaları ve insanları çıkarıyor. Daha sonra yapay zeka durumları birbiriyle bağlıyor ve önemli olayların kronolojisini oluştururken hangi tarihlerde neler yaşandığını da söylüyor.

Deloitte’in yasal kolu Deloitte Legal’ın CTO’su Bruce Braude ise vergilerde temyize gitmeye çalışanların da bu uygulamayı kullandığını ifade ediyor. TAX-I adlı yazılım sistemleri sayesinde geçmiş veriler analiz ediliyor. Braude’nin açıklamasına göre yazılım, test yapılan geçmiş davaların yüzde 70’inin nasıl sonuçlanacağını bildiğini belirtti.

‘YAKININDA BİLE DEĞİLİZ’

Eleanor Weaver robot avukatlar ve robot yargıçlar görmenin yakınında bile olmadığımızı söylüyor. Ancak Prof. Richard Susskind gibi hukukçular 1980’lerde korkunç gelebilecek bu fikrin şimdilerde o kadar uçuk gelmemesinin dahi bir şeyler anlattığını ifade ediyor.

Ayrıca koronavirüs gibi süreçlerde biriken davaların dev bir yük haline gelebileceği durumlarda bir yapay zeka sisteminin en azından basit davaların karara bağlanmasında oldukça faydalı olabileceği düşünülüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı BBC’de yayınlanan “Would you let a robot lawyer defend you?” adlı belgeselden derlenmiştir.

Kaynak: Özel Haber

Bunları da sevebilirsiniz

Whatsapp İhbar Hattı
Merhaba ;
Nasıl yardımcı olabilirim?